Spillanmeldelse: Gloom (originalt skrevet for Spillpikene.no)

Dersom dere ikke har lest den ennå på spillpikene.no kan dere nå lese spillanmeldelsen min her på bloggen min:

Mennesket har opp igjennom historien jaktet på lykken og filosofert over spørsmålet om hva lykke egentlig er. Vi ønsker alle å finne lykken nå, men tenk om din lykke i livet etter døden er basert på hvor mye du lider mens du lever? Dette er utgangspunktet for det makabre, men rasende festlige kortspillet Gloom!
Så hva går det ut på?


Gloom er et kortspill for 2-4 spillere. Hver spiller tar kontroll over en av fire eksentriske familier; Castle Slogar, Hemlock Hall, Dark?s Den of Deformity og Blackwater Watch. Hele poenget med spillet er å sørge for at akkurat din familie er den som lider mest før de går av ved døden. Samtidig bør du sørge for at dine motstandere er lykkelige eller i det minste lider mindre enn det du gjør.Spillets Mekanikk


Det finnes fire typer kort i dette spillet.
1. Karakterkort ? Dette er kort med portretter av familiemedlemmer på. Disse kortene legges på bordet foran deg i en rekke. Hver familie består av fem karakterer.

2. Modifier-kort ? Dette er kort som er gjennomsiktige i midten, med modifiers (poeng) på venstre side. Disse kortene kan gi karakterene dine plusspoeng som gjør dem lykkelige og minuspoeng som gjør dem ulykkelige. De har også en tittel helt øverst som beskriver hvordan karakteren din blir glad eller ulykkelig. Det er opp til deg som spiller å forklare hvordan eller hvorfor akkurat dette har skjedd. Disse korten plasseres oppå karakterkortene når de spilles slik at effektene de gir vises.

3. Event-kort ? Disse kortene er også gjennomsiktige i midten, men har rød tekst i tekstfeltet på bunnen av kortet. De kan brukes for å umiddelbart endre spillets gang. Du kan bringe karakterer tilbake fra de døde eller kansellere et kort som har blitt spilt av en annen spiller, avhengig av hvilket kort du sitter med. Etter at et Event-kort har blitt brukt legges det i en egen bunke for brukte kort. Disse kan stokkes og brukes på nytt senere dersom du går tom for kort i kortstokken.

4. Untimely Death-kort ? Disse kortene er blanke i midten, har små gravstøtter i hjørnene og en tekst som beskriver et uventet dødsfall. Dette kortet kan du bruke til å ta livet av ulykkelige karakterer, altså karakterer som har en negativ status (minuspoeng) Etter at de er døde snus kortet slik at baksiden vises. Da kan ikke karakteren lenger påvirkes positivt eller negativt.

Spillet er ganske enkelt å forstå når man har lest reglene som følger med originalutgaven. Dersom du ikke har spilt Gloom før råder jeg deg til å kjøpe denne da reglene ikke blir forklart like godt i andre ekstrautgaver som Gloom Cthulhu.Hva skiller Gloom fra andre kortspill?

Bortsett fra at du aktivt går inn for å være en ubarmhjertig Gud, er det som gjør Gloom så morsomt og uforutsigbart det at det er et lite rollespillelement inne i bildet. Det sørger for at du aldri spiller den samme historien to ganger, med mindre du har veldig uoppfinnsomme venner. Hver gang man starter spillet er det opp til spillerne å skape en kort, men tragisk bakgrunnshistorie til familien sin som man må fortelle de andre spillerne om. En jeg selv fant på gikk slik:

?Familien Dark er en ærverdig familie som lever i det som en gang var et flott herskapshus, men fordi familieformuen har skrumpet inn har huset forfalt og hver dag faller nye biter av. Som om det ikke var nok lever familien nær en liten innsjø hvor det har blitt dumpet radioaktivt avfall, noe som har ført til en hel del uønskede mutasjoner både innad i familien og i det lokale dyre- og plantelivet.?

Etter at alle har presentert familiene sine kan selve spillet starte og den som har hatt den kjipeste dagen får begynne først. Hver spiller starter med fem kort og må trekke inn nye kort etter sin runde slik at de alltid har fem kort. Hver spiller kan legge ut to kort i runden. La oss si at jeg spiller mot deg kjære leser, og at jeg starter først. Jeg har lyst til å gjøre familien min ulykkelig så jeg velger å bruke et Modifier-kort på et av familiemedlemmene mine som heter Mr. Giggles. Jeg bruker kortet ?Pursued by Poodles? som har en modifier på -15 grufulle poeng. Dette kortet legger jeg over Mr. Giggles og finner på følgende historie som jeg forteller deg:

?Mr. Giggles, familiens klovn og sorte får hadde tatt seg en vandretur rundt innsjøen for å klarne hodet, og for å tenke over livets miserable tilværelse da han plutselig ble angrepet av en hel flokk muterte, frådende, mannevonde pudler. De kastet seg over ham, rev og slet i ham. Det var bare ved et hell at han klarte å komme seg løs og løpe hjem til husets sikkerhet, blodig og forslått.?


Nå er Mr. Giggles ganske ulykkelig. Mitt andre kort velger jeg å spille mot deg. Det har tittelen ?Found love on the lake? og gir en av karakterene dine +15 poeng. Så finner jeg på en historie som forklarer hvordan figuren din fant kjærligheten. Altså er karakteren din nå ganske lykkelig. Dersom du har et Event-kort på hånden som tillater deg å kansellere kortet mitt kan du bruke det nå og fjerne de +15 poengene. Har du ikke dette gjelder plusspoengene og min runde er over. Nå er det din tur og hva du kan gjøre avhenger av hvilke kort du har. La oss si at du velger å spille to Modifier-kort som begge gir minuspoeng. Du bruker kortene på din egen familie, og kan velge om du vil annullere ?Found love on the lake kortet? ved å legge de nye kortene over dette kortet. Eller så kan du bruke det på andre familiemedlemmer som ikke har fått noen poeng. Når du har brukt dine to kort er runden over og det er min tur igjen. Jeg har nå bestemt meg for å ta livet av Mr. Giggles. Dette kan jeg kun gjøre med det første kortet jeg spiller i min runde, så jeg bruker et Untimely Death-kort som for eksempel ?Was Badly Burned? og forteller en hjerteskjærende historie om hvordan Mr. Giggles? dør ved å ramle inn i den flammende peisen i familiens dagligstue fordi han blødde så mye at han ikke så hvor han gikk og snublet i gulvteppet. Nå er altså denne karakteren død, så jeg snur ham slik at baksiden på kortet vises. Han er nå verdt -15 poeng og kan ikke få nye poeng. Slik fortsetter spillet helt til noen har klart å ta livet av hele familien sin, og spilleren som har flest 

 

Oppsummering

Dersom du liker rollespill og kortspill og sitter inne med en indre sadist som fryder seg litt over å skade andre, eller om du bare har en litt makaber sans for humor så er nok dette spillet for deg. Jeg vet ikke helt hvor jeg passer inn i beskrivelsen ovenfor, men en ting er sikkert: jeg har det alltid utrolig gøy når jeg spiller Gloom. jeg har heller ikke funnet noen som ikke har likt spillet etter å ha prøvd det en runde eller to. Rollespillelementet sørger for at man ikke blir for opphengt i å vinne da historiene ofte tar hovedrollen. Likevel sitter man ofte med kortene godt presset opp i trynet og funderer over hvor man kan gjøre mest skade.

Spesifikasjoner:
Lanseringsdato: 2004
Plattform: Kortspill/bretspill
Utgiver: Atlas Games
Utvikler: Keith Baker 

 

-Anita K. Olsen Støbakk

#spill #kortspill #gloom #spillanmeldelse #artikkel #spillpikene #anitao #anitakolsenstøbakk #torsdag #2014 #april 

Én kommentar

morellen

10.04.2014 kl.15:36

Det er morro :)

Skriv en ny kommentar

hits